Otvorili jubilejný 10. ročník medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2005

16.06.2005 Celý región

Prešov 16. júna (TASR) - Jubilejný 10. ročník medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2005 otvorili dnes v Prešove. Do súboja o najvyššie ceny na podujatí, ktoré...
Prešov 16. júna (TASR) - Jubilejný 10. ročník medzinárodnej prehliadky vín MUVINA 2005 otvorili dnes v Prešove. Do súboja o najvyššie ceny na podujatí, ktoré je tretí rok v oficiálnom ročnom kalendári akcií Medzinárodného úradu pre vinič a víno (O. I. V. ), čo ju radí do najvyššej kategórie súťaží, poslali producenti zo 16 krajín približne 400 vzoriek.

Predsedom hodnotiacej poroty, ktorá sa skladá z 24 členov z deviatich krajín v štyroch komisiách, je najznámejší slovenský enológ Fedor Malík. Stal pri kolíske prešovského podujatia spolu s riaditeľom tunajšieho Múzea vín Dušanom Hažírom. \"Okrúhly ročník musí dobre dopadnúť a zvíťazia tie vína, ktoré si to zaslúžia, samozrejme, \" poznamenal Malík s úsmevom. Podľa neho je na MUVINE ako vždy pekná kolekcia španielskych vín, ktoré sú favorizované medzi červenými. Do Prešova dorazili aj cenné kolekcie ružových a šumivých vín. Početná je však presila vín bielych.
Degustátori budú vzorky ochutnávať dva dni v historickej dvorane starobylej budovy evanjelického kolégia. Výsledky slávnostne vyhlásia v septembri.
Súčasťou programu je aj tretí ročník súťaže o Kráľovnú vína SR. Súťaží osem dievčat v odborných i praktických skúsenostiach z narábania s vínom. Korunovácia najšikovnejšej bude dnes večer v historickej sále Čierneho orla v Prešove.
 

Vyberte región

mark